Káva je z Afriky!
Opravdu! Původní vlastí kávovníku je skutečně Afrika. Postupně se káva rozšířila do Arábie, která měla zásadní vliv na rozvoj kávové kultury. Odtud se káva postupně rozšířila do celého světa a dnes patří dokonce mezi ty nejobchodovanější komodity a na světě.
Cibetková káva
Kopi Luwak neboli cibetková káva svoje jméno nedostala podle místa, ale podle svého původu. Hlavní zásluhu na ní má ovíječ skvrnitý, šelma z čeledi cibetkovitých, jinak řečeno Luwak. Jde o všežravce v jehož jídelníčku najdeme i plody kávovníku. Z nich ovšem šelma stráví pouze dužinu, zrna projdou zažívacím traktem a šelma je vyloučí.
Oblíbená jemná chuť kávy je způsobena enzymem, který se nazývá proteáza. 50 gramů cibetkové kávy se prodává za bezmála 10 000 Kč. Jde tedy o luxusní kávu. Nicméně při výrobě vyvstává problém etického charakteru: Nejjednodušší je pro následný sběr trusu držení zvířat v klecích.
Vietnamská káva
Charakteristické je pro vietnamskou kávu to, že je velmi silná. Pije se s kondenzovaným mlékem, ale bez cukru, mléko je samo o sobě sladké dost. Může se také přidat led.
Káva se nechá překapávat přes phin filtr a káva typická pro přípravu vietnamské kávy je zemitější robusta.
Její historie sahá do 19. století, kdy sem kávu dovezli francouzští kolonisté. Dnes se pěstování kávy ve Vietnamu mimořádně rozmohlo a v současné době patří mezi přední producenty kávy.
Irská káva
Do správné irské kávy patří samozřejmě káva, a to doplněná irskou whiskey a šlehanou smetanou. První nápad na toto spojení vzešel ve městě Foynes v hrabství Limerick.
Údajně šlo o nápad, který měl napomoci k zahřátí cestujících americké letecké společnosti Pan Am. Ti totiž museli z důvodu špatného počasí setrvat v letištní hale, neboť jejich let byl zrušen. Náhoda tak přiměla Joe Sharidana nalít do kávy právě whiskey.
Základem je káva filtrovaná, zcela nepřípustná je káva turecká či dokonce instantní. S whiskey doporučují odborníci nešetřit, celkový objem alkoholu by měl být ideálně asi 0,4 dcl. Zajímavé také je, že irská káva má svůj svátek, a to 25. ledna.
Turecká káva
Víte, jak vypadá pravá turecká káva? Ne jako ta u nás v Česku za "Turka" vydávaná. Na originální tureckou kávu je nutné mít konvičku zvanou džezva. V té se nechá vařit voda, kávu nasypeme až poté. Necháme vařit a jakmile bude voda vřít na maximum, sejmeme z plamene. Důležitým okamžikem je opadnutí pěny. Provaření by se proto mělo opakovat třikrát. Teprve pak kávu podáváme.
Jsme City.cz - Nejlepší zážitky ve městě. A naší ambicí je usnadnit kvalitním lokálním podnikům život on-line a představit jejich nabídku na jedné on-line...
Přidejte se k nám na facebooku!