Babiččina Melta
Nebo se jí také říká cikorka a v obou případech se jedná o drcený kořen čekanky často doplněný cukrovou řepou a obilninou – žitem, ječmenem. Bylinu čekanku obecnou můžete potkat v horkém létě kolem prašných cest a silnic. Podle pověsti její modré kvítky připomínaly oči dívek, které tu čekaly na své milé, navracející se z války, odtud dostala název. Meltu mohou pít děti,těhotné ženy a je velmi doporučována nemocným. Ostatně s jejím užitím ve zdravotnictví se setkáte i dnes. Je vynikající pro rekonvalescenci, podporuje činnost jater a žlučníku, zlepšuje trávení, metabolismus a snižuje hladinu krevního cukru.
Žaludovka
Byla oblíbená v dobách nedostatku nejen jako káva, ale také jako varianta mouky. Domácí příprava z žaludů je celkem náročná na čas, kdy musí dojít několikrát k namočení plodů, aby se zbavily hořkosti a poté je na sucho upražit. Naštěstí ji ale už dnes seženete ve zdravé výživě za pár korun. Je velmi oblíbená pro svůj dietetický účinek. Podporuje funkci žaludku, sleziny a jater.
Pampeliškový kořen
Smetanku lékařskou potkáte prakticky na každém rohu a celoročně. Na jaře či na podzim ji můžete snadno vyrýt, kořen očistit a buď upražit nasucho a rozdrtit jako kávu, či usušit a využít jako sypaný čaj. Lepšího pomocníka byste pro své trávicí funkce a detoxikaci jen těžko hledali. Mimo to podporuje vitalitu a dodává energii organismu.
Určitě stojí za zmínku, že ve všech případech se jedná o bezkofeinovou variantu kávy. S přípravou přesně tak, jak to máte rádi i u své kvalitní zrnkové kávy. Můžete ji prohnat moka konvičkou, spařit jako tureckou kávu či svařit s medem a mlékem.
I když se jistě nevyrovná nic vůni ranní lahodné kávy připravenou ve vašem profesionálním kávovaru, dejte šanci i těmto variantám a vyzkoušejte něco nového.
Tento článek je placeným reklamním sdělením, který vyšel na objednávku. Máte zájem také publikovat na City.cz? Kontaktujte nás na e-mailu: obchod@city.cz
Přidejte se k nám na facebooku!