Mandle jsou stejně jako jiné ořechy velice přínosné pro naše zdraví.
Mandle jsou dobře stravitelné a v kuchyni se dají použít na mnoho způsobů. Můžete je jíst samotné, a to syrové nebo pražené. Hodí se pak skvěle k vínu nebo i jen jako malá svačinka. Můžete je využít do různých jídel, salátů, dezertů nebo vánočního cukroví. Vyrábí se z nich marcipán, mandlový olej a jejich macerací v lihu vznikají některé likéry. Z mandlí si můžete doma vyrobit také mandlové mléko, které skvěle nahradí mléko kravské, nebo třeba mandlovou mouku.
Mandle většinou zakoupíte zbavené vnější skořápky. Pokud ne, stačí použít louskáček na ořechy nebo prkénko a kladívko, případně palička na maso. Pod skořápkou se potom nachází hnědá slupka. Ta obsahuje velké množství antioxidantů a není při konzumaci na překážku, pokud ale chcete jíst mandle oloupané, zvládnete to jednoduše doma.
Abyste zbavili mandle slupky, musíte je spařit. Je to poměrně jednoduché a velice rychlé. Stačí uvařit vodu a nalít ji na mandle tak, aby byly ponořené. Ve vodě je nechte několik minut stát, aby měla slupka dostatek času absorbovat vodu. Tím se oddělí od jádra a potom už stačí jen každou mandli lehkým třením mezi prsty slupky zbavit. Oloupané mandle pak položte na papírovou utěrku, aby se zbytečné vody zase zbavily.
Mandle jsou bohatým zdrojem živin. Z jedné hrsti mandlí (28 gramů) získáte 3,5 gramu vlákniny, 6 gramů bílkovin, 14 gramů tuku (z toho 9 gramů mononenasycených kyselin), 37 % doporučené denní dávky vitamínu E, 32 % manganu, 20 % hořčíku, vitamín B2 a fosfor. Jedna hrst mandlí představuje energetickou hodnotu 161 kalorií a 2,5 gramu sacharidů.
Mandle obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před stárnutím a rozvojem onemocnění, jako je rakovina. Vitamin E snižuje nebezpečí onemocnění srdce a cév, rakoviny a Alzheimerovy choroby. Tomu přispívá i vitamín B2 (riboflavin), který zvyšuje aktivitu mozku. Díky hořčíku a nízkému obsahu cukru jsou vhodné pro diabetiky. Hořčík také pomáhá kontrolovat hladinu cukru a snižuje krevní tlak. Mangan je důležitý pro správný vývoj a kvalitu kostí i regulaci krevního tlaku.
Mandle snižují hodnotu cholesterolu, který je rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév. Odbourávají ale pouze škodlivý LDL cholesterol a zdravý HDL cholesterol zůstává na stejných hladinách. Dále zvyšují pocit sytosti díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin. Navíc existují domněnky, že zrychlují metabolismus, takže pomáhají při hubnutí.
Mandlí existuje několik druhů a je pravdou, že hořké mandle obsahují nebezpečný kyanogenní glykosid amygdalin. Ten jim nedodává jen typickou hořkou chuť, ale také při trávení uvolňuje kyanovodík, který v dostatečném množství může být dokonce smrtelný.
Už 10 kusů hořkých mandlí představuje nebezpečnou dávku. Na takové mandle ale v našich podmínkách běžně nenarazíte. Mandle, které je možné u nás zakoupit, jsou vyšlechtěné sladké mandle se zanedbatelným množstvím amygdalinu a jsou naprosto bezpečné. Nemusíte se tedy bát a můžete je s klidným svědomím zařadit do svého jídelníčku.
Tento článek je placeným reklamním sdělením, který vyšel na objednávku. Máte zájem také publikovat na City.cz? Kontaktujte nás na e-mailu: obchod@city.cz
Přidejte se k nám na facebooku!